Beskytt våre små i annerledestiden

I en liten dal, et godt stykke fra alt annet, der ligger det ei litta bygd. Omkranset av vårgrønne dalsider renner det en glitrende elv forbi små og store grender. Den passerer en gammel skole, et lokalmiljø – og renner hele veien ut til havet. På sin vei ser den gamle gårder og spirende åkrer. Et lite samfunn i det litt større. Ved første øyekast ser det hele ganske stille ut…

Men bildet lyver litt. Der elva starter ligger den store bygdas gjenvinningsstasjon.Her inne parkerer nesten alle bussene i Bærum og mellom de som bor her og den våryre elva som danser i vårsola, ligger det ene industribygget etter det andre.

Og der, i skyggen av de store, gamle løvtrærne, ligger altså en skole. En skole med en lang historie.

Dugnadsånden lever

Og endelig, etter seks lange, stille uker, har noen av de minste skolebarna fått lov til å vende tilbake dit. Dagene er på langt nær om før, men vi prøver. Vi prøver alle sammen! Vi vasker hender og vi vasker klær, vi forholder oss til alle regler og vi unngår kollektivtransport om vi kan. Vi voksne følger og kjører, vi beroliger og vi forbereder; i den lille dalen er vi med på dugnaden akkurat som alle andre.

Og vi skjønner at flere må testes nå når dørene inn til det normale settes på gløtt. Vi skjønner at vi må stå klar for å stramme inn om smitten igjen blir for stor, og det er ingen tvil om at det må fanges opp raskt!

Vi kan bare ikke tillate at den testingen gjøres på dørstokken til de små barna, innerst i den lille dalen.

For på kartet ser det sikkert helt ideelt ut. Små veier, langt unna andre. Den lysegrønne mai-skogen er nærmeste nabo og hvis man ser opp på den vakre hoppbakken kan man nesten kjenne hvordan det må føles å slippe seg ut og bare fly bort fra alt som er skremmende og uforutsigbart. Men på reisen mot en tryggere hverdag kan vi ikke gjøre de minste barna våre mer utrygge!

600 ekstra biler hver dag

Når vi i dag blir pålagt å følge barna våre hver dag, blir området rundt den lille skolen tungt trafikkert. Et testsenter med en kapasitet på 600 tester i døgnet, der alle bes komme i bil, vil gjøre trykket fullstendig uholdbart. Barna har knapt sett et menneske på seks uker, langt mindre en bil. De skal sakte, men sikkert, under trygge rammer, vennes til å igjen tørre å slippe taket i de voksnes hender. Det lar seg dårlig kombinere med biltrafikk fra hele Bærum – på deres skolevei.

Så kjære velferdsdirektør Kristin Nilsen og ordfører Lisbeth Hammer Krogh; beskytt barna våre i denne nye normalen som på ingen måte er normal! La barna våre slippe helsepersonell med skremmende drakter, telt med piggtrådgjerder rundt og 600 ekstra biler forbi skolen på en smal vei der det knapt er plass til foreldrene deres i dag. Det finnes så uendelig mange andre plasser som er mer sentrale og bedre egnet enn vår skoles bakgård.

Et testsenter der dere foreslår nå er hverken et trafikksikkert eller særlig klimaklokt alternativ, men en tung belastning på et allerede tungt belastet sted!

La de små barna våre føle seg trygge i denne utrygge tiden!

testsenter Skui Skole
Hvordan vil trafikksituasjonen bli her når over 600 biler skal kjøre til kommunens nyeste testsenter? Foto: Rune Gjerde

Innlegget er også sendt inn til Budstikka som foreløpig ikke har lagt det ut. 

Møte mellom skolen, FAU og representanter fra Bærum kommune ble gjennomført 28.04.2020. Her kom det frem at planene skrinlegges og andre alternativer må utredes. For en gangs skyld vant vi og barnas hverdag blir ivaretatt!

4 kommentarer

 1. Agnieszka Gieras

  Bra skrevet! Jeg ville bare legge til en viktig ting- barna i friminuttet skal oppholdet seg over hele området, blant annet ved grusbanen der de planlegger å sette testestasjonen! Hvordan i all verden har de planlagt det?? Barna vil måtte krysse veien og gå forbi testteltet for å leke oppe i sletta..

  1. Ja, det er HELT horribelt! Jeg håper, for de som har vedtatt å gå videre med utredning av dette alternativet sin skyld, at de aldri har vært der oppe før. Forhåpentligvis ser de hvor håpløst dette forslaget er når de kommer opp dit i møtet. Det er uansett helt vanvittig å legge opp til økt trafikk ved en barneskole. Punktum.

   Vi får håpe det ikke går gjennom…

 2. Når i dag gjennomføres møtet? Håper det inntreffer samtidig som alle foreldre kommer med bilene sine for å hente barna på skolen!!! Så ser de kanskje hvor latterlig det er.

  1. Ja, det hadde jo virkelig vært å foretrekke!
   Møtet er lagt til midt på dagen, men jeg håper de tar en tur rundt på skolen og viser hvor barna oppholder seg og leker!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *