Demokrati med partipisk

4,2% av Norges befolkning skal i morgen få æren for et historisk tilbakesteg for norske kvinners bestemmelsesrett over egen kropp.

4,2% skal få diktere et samlet storting med et overveldende flertall mot seg når de på nytt krever at kvinner skal stå til rette for egne ønsker forran en nemnd.

4,2%. Det er nesten ingen det.

En stund var det snakk om samvittighet. At ingen skulle presses til å stemme mot egen overbevisning. Det ble slått hardt i bordet og ropt ut at det var uaktuelt å la seg styre av noen som representerer det mange av oss så på som en svunnen tid. En tid der noen mente at de visste bedre enn andre – om den andres liv.

For en gang i verden stod de aller fleste med lua i hånda og spurte de øverste herrer om lov. Om lov til å gifte seg. Lov til å jobbe. Lov til å ta pauser. Nesten ingen bestemte over eget liv. Og de hadde heller ingen stemme. De med mest makt bestemte hvem som skulle få fortsette å ha makt. Så enkelt, og så grusomt, var det. Og akkurat nå kan det kjennes litt ut som at vi har rykket tilbake dit. En liten gruppe mennesker skal få bestemme igjen. Mot det folket mener er rett. De skal på nytt sende kvinner i en vondt situasjon inn i et rom der de er strippet for makt over egen skjebne.

Og mange av de som i morgen sender oss baklengs inn i fremtiden, gjør det mot egen overbevisning. Deres tydelige stemmer som ropte ut at kvinners rettigheter ikke skulle røres, har i dag stilnet helt. De snakker lavmælt om at dette ikke er så mye å rope om, at det tross alt ikke er 2c som røres, men det er ikke det som er poenget. Poenget er at kvinners rettigheter har blitt brukt som en brikke i en skitten politisk kamp der enkelte menneskers mulige tap av makt stod på spill!

Og når man ser hva som skjer med kvinners reproduktive helserettigheter andre steder i den vestlige verden for tiden, er det virkelig på sin plass å være bekymret over dette.

Veldig bekymret.

Del om du er enig – dette skjer nemlig NÅ!

Hvis du vil få med deg litt av alt som skjer i hverdagen min, bør du følge meg på Facebook og Instagram – og på Snapchat!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *