Mammakroppen – mitt trofé!

Hva tenker du på når du leser ordet «mammakroppen»? Hva inneholder egentlig det ordet? Er det ensbetydende med runde former, slapp hud og hemoroider? Eller ligger det mer i ordet enn vi først ser?

For noen måneder siden ble jeg spurt om jeg ville være med i en stor jubileumsreportasje om mammakroppen i Foreldre & Barn. Etter 40 år på det norske bladmarkedet var det på tide å ta en liten oppsummering. For hvilket forhold har egentlig vi kvinner til vår egen kropp etter at vi har fått barn? Er vi virkelig så opptatt av å ha flat mage og stram rumpe som det ser ut som når du scroller nedover Instagram eller leser i norske medier?

wp-1483444028118.jpg

Å skulle stille opp lettkledd i et magasin har aldri vært en drøm for meg. Jeg har levd et liv der kropp tidvis har betydd alt for mye. Jeg har vært ekstremt tynn. Jeg har vært helt passe. Jeg har spist meg sausetjukk i mitt første samboerskap. Jeg har vært høygravid og 110 cm rundt livet. Og jeg har opplevd hva en kropp kan tåle og prestere. Jeg har fått løftet mine nyfødte barn opp til meg og kjent varmen fra de to som kom fra meg. Min kropp er ikke bare en kropp. Den er også en historie!

Og historien har satt spor. Fysiske spor. Og andre spor. Mammakroppen min tåler ikke å høre barna mine gråte. Mammakroppen min får frysninger og tårer i øynene av små kropper som lener seg inntil. Små kropper som søker kjærligheten fra mammaen sin. Små armer som klemmer forsiktig rundt mammahalsen og koser lett med håret i nakken. Mammakroppen som kjenner en helt egen ro når det lille barnet sovner tett, tett inntil, trygt og godt i armkroken.

Jeg har hengepupper og hemoroider. Jeg har blitt klippet og sydd. Jeg har kjempet for å bli gravid. Og jeg har nesten mistet et barn. Min mammakropp er den kroppen jeg har jobbet hardest for å få. Noen sinne. Jeg skal nok jobbe for å dempe noen av de aller mest synlige tegnene etterhvert, men jeg skal aldri være flau. Jeg skal aldri skjemmes over hvordan jeg har blitt. Over at jeg velger annerledes enn før jeg ble mamma. At jeg ser annerledes ut eller må kle meg på en annen måte. Jeg skal aldri glemme hvor mye kjærlighet det ligger bak en mammakropp.

Og jeg skal alltid huske at en mammakropp er så mye mye mer enn det du ser…

Del gjerne mine mammakropptanker!

Artikkelen om Mammakroppen finner du i siste utgave av Foreldre & Barn som er å finne i butikken nå.

Følg meg i romjula på Facebook og Instagram – og på Snapchat

Foto Astrid Waller
Foto Astrid Waller

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *