2016 – Året der vi tok oss tid

2016 – det første hele året vårt som fire i familien. Et år som på mange måter har satt standarden for resten av livene våre. Latt oss tenke gjennom hvordan vi vil leve. Hvordan vi vil prioritere. Hvordan vi vil bruke tiden vår. For TID har virkelig vært dette årets fokusord!

Januar

Etter en fin og rolig juleferie på hytta dro vi hjem for å starte vårt store oppussingsprosjekt hjemme. Badet hadde store feil og mangler etter at tidligere eier hadde pusset det opp og absolutt alt måtte rives og bygges opp på nytt. Og i den perioden flyttet vi til mine foreldre. Med hund, en snart tre år gammel gutt og Lillesøster på fire måneder startet et sosialt eksperiment som skulle vare i nesten åtte uker. For å gjøre perioden litt enklere tok vi en tidlig vinterferie i Trysil og nøt late dager med tilnærmet lik påskevær i de folketomme bakkene. Rett og slett helt fantastisk!

Ettersom oppussingen skred frem ble det bare mer og mer å gjøre og både Ingeniøren og undertegnede begynte å bli ganske frynsete. Jeg konkluderte med at baderomsoppussing er en av de absolutt beste måtene å drepe et forhold på.

Og før januar var over feiret vi at vi hadde en treåring i hus! Det ble smokkeslutt og ny sykkel i stua, og mormor fikk være med på bursdagssang og kake på senga. Jeg tror nok han på snart fire gjerne skulle gjentatt hele seansen…

Ole tre år

Februar

Karnevalsmåneden! Rett etter Halloween er dette en av de mest stereotype periodene i året. Guttene er superhelter og jentene er prinsesser. Og det er stort sett Disney som har bestemt hvilken superhelt eller prinsesse. Lillemann var løve. Jeg tror han skal være det i år også. For han elsker å være løve. Og så vet han ikke helt hvem Spiderman egentlig er…

Så fikk vi endelig flytte hjem. Et nytt hverdagsliv startet i det blå kjøkkenet. Borte var alt stress og mas og vi begynte å kose oss – skikkelig. Jeg prøvde meg nok en gang på hjemmelaget babymat, og fant nok en gang ut at jeg lykkes mye bedre som mamma på andre måter

Løvegutt

Mars

I mars repostet jeg  mine mest leste saker om kvinner og likestilling. Og ikke minst markerte vi Lillesøsters aller første Kvinnedag sammen med Susanne Kaluza hos kvinneguiden.

Vi hadde noen vanvittige runder med trass hos treåringen, og mammaen, og livet føltes både vanskelig og litt urettferdig! Det var da naboen kom seilende inn med en aldeles nydelig løsning som skapte så mye latter og glede at vi nesten gledet oss til å møte unge Herr Trass i hverdagen!

Og så var det disse puppene da. De som har blitt så overseksualisert at vi ikke en gang kan mate barna våre med dem…

Lillesøster i kjole med historisk kvinnesus; strikket av hennes tippoldemor, brukt av hennes mormor og mamma før henne...
Lillesøster i kjole med historisk kvinnesus; strikket av hennes tippoldemor, brukt av hennes mormor og mamma før henne…

April

Nå var det dags å drikke ut ei av mine fineste venninner og plutselig begynte jeg å kjenne at jeg var på vei ut av den aller tetteste babybobla. Lillesøster bestemte seg for at hun var ferdig med puppen. Det ble syv måneder med en iherdig innsats – og så var det slutt. Både for denne gang – og for alltid. Litt rart egentlig, men også veldig deilig!

Det kom også tenner. For alvor. Og vi hadde noen mildt sagt, interessante dager i heimen

Og Lillemann – ja han storkoste seg i barnehagen. Hele dagen!

Barnehagen

Mai

Fire dager sammen. Med tid til bare oss. Flytur helt alene. Netter uten å bli forstyrret. Dager i sola med lange lunsjer og venner over alt. Bryllupsfest i Italia var rett og slett helt magisk. Og vi kom hjem med ladede batterier og hjertet fylt av gode minner!

Det føltes som om tiden fløy av sted. Mammapermen var snart over og jeg fikk høre noe av det fineste noen noen sinne har sagt om meg som mamma… Noen ganger er det ikke så mye som skal til!

Bildet er lånt fra hotellets bilder, Hotell Villa Cariola
Bildet er lånt fra hotellets bilder, Hotell Villa Cariola

Juni

Noen ganger kjeder jeg meg litt. Og da gjør jeg ting for å få satt en stopper for det. Denne gangen var det nok noen i husstanden som følte at et hadde gått litt vel langt, men dagen kom og vi fikk et litt spesielt besøk i heimen.  Og resultatet ble så fint!

Pappapermen startet den andre dagen i ferieparadiset. Der vi feiret mammas 60-årsdag. Vi og søsknene mine. Det var helt fantastisk. Aldri har jeg opplevd meg selv og barna mine så innhyllet i kjærlighet og varme. Aldri har vi ledd så mye sammen, kost oss så mye eller hatt så god tid. Det ble virkelig en ferie og en feiring vi aldri vil glemme.

Og jeg ble for alvor minnet på at ikke alle søsken har samme mamma og pappa, sånn på ordentlig. Det å være familie kommer fra så uendelig mange andre ting enn biologisk slektskap. Det handler om så uendelig mye mer…

Og en småbarnsferie handler om helt andre ting enn feriene gjorde før. Det betyr ikke at den ikke er fantastisk for det!

Lillemanns favorittfrokoststed
Lillemanns favorittfrokoststed

Juli

Og så kom juli. Jeg hadde bursdag og jeg avslørte at jeg hadde tatt en stor avgjørelse. En stor og skummel en… Jeg satt i en slags limbo der alle andre tok ferie, mens jeg rett og slett ikke ante når jeg skulle begynne å jobbe igjen. Jeg var livredd og overlykkelige på en og samme tid!

Og så kom 60-årsdagen. Den virkelige. Den store dagen til min lille, rare, fantastiske mamma!

Og vi hadde ferie. Mye ferie. For det var jo pappapermisjon! Så vi var 10 uker sammen. Ingeniøren og jeg. 10 uker er mye tid, men dette året handler jo om tid! Tid til å tenke, tid til å bli kjent – og tid til å finne nye veier. Våre nye veier.

Men i denne måneden lanseres også Sunn Fornuft-plakaten for bloggere og jeg kan med stolthet si at jeg har vært med i utarbeidelsen av disse verdiene og retningslinjene. Og det vokser og vokser! Flere bloggere har sagt at de vil følge plakaten, men fortsatt mangler de største. Det er intet annet enn veldig trist…

img_0577.jpg

August

Så kom måneden da vi fikk to barnehagebarn. Den etterhvert så veeeeeldig lange ferien var snart over og vi skulle begynne på en helt ny hverdag. Jeg fikk akutt Barnehageblues og syntes livet gikk alt for fort. At tiden med Lillesøster bare hadde forsvunnet. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, men jeg visste at jeg allerede var på vei til å miste noe. Gå over i en ny fase.

Men barnehagetilvenningen kom – åkke som. Og jeg var ekstremt lite forberedt! Og selv om Lillesøster storkoste seg i barnehagen fra aller første dag, så merket vi godt at den lille stjerna vår var bitteliten. Og noen dager var det rett og slett alt for mye for den lille jenta vår

Plutselig var det ett år siden vi dro i et bryllup jeg aldri kommer til å glemme.

Og vips var min lille, vakre pike blitt ett år gammel!

sommer 055

September

Den første høstmåneden kom med det ene avslaget etter det andre. Jeg snakket med kontaktene mine, forhørte meg her og der. Jeg prøvde å bygge meg opp, forsøkte å være min egen støttespiller. Men det var ikke før jeg hadde fått se litt av innspillingen i juni at jeg virkelig skjønte at jeg var verdt noe som helst. Selv om ingen ville ansette meg.

Og så – ut av det blå kom det. En henvendelse som skulle snu opp ned på absolutt alt. For noen hadde sett. Noen tenkte at jeg dugde! Noen ville ha meg med på laget…

Og så – rett for det ble oktober, kunne jeg avsløre at jeg hadde tatt nok et stort valg! Jeg hadde rett og slett skapt min egen arbeidsplass og blitt min egen sjef! Og sånn fortsetter det å være…

img_1432.jpg

Oktober

Og den nye hverdagen kom raskt! Veldig raskt. Bare noen dager etter at avgjørelsen var tatt begynte jeg. Og jeg stortrives! Jeg skriver artikler og skaper innhold for flere kunder, og jeg får lov til å være med på å skape og forme hver eneste dag. Jeg kunne rett og slett ikke fått det bedre!

Oktober var også måneden da jeg kom alt for nær Skogens Konge.

Men også en måned der jeg, til tross for at jeg begynte å jobbe igjen, fikk tilbrakt litt ekstremt etterlengtet tid med Lillemann. Kvalitetstid!

Og vi fikk tid til hverandre. På kurs med Trond Moi. Aldeles fantastisk, både godt og hyggelig. Og dagen etter fikk vi se oss selv på TV. Og «Kjære mamma» er rett og slett en av de fineste opplevelsene jeg har hatt.

Og på tampen av måneden innførte jeg TvangsTungekyssing. Det førte overraskende mye godt med seg…

wp-1476356655794.jpg

November

Denne måneden handlet veldig mye om USA. Og om en mann med et forvaklet kvinnesyn som gjorde det utenkelige. Men jeg tenker at vi kvinner har mye å takke Donald Trump for! Og det skrev jeg også om…

Dessverre skjedde det ingen trodde skulle kunne skje og det var ikke bare jeg som var stille dagen derpå.

Og plutselig kom snøen og la seg som et teppe over oss. Alt blir så stille og vakkert når snøen kommer. Og for oss ga den oss faktisk enda mere tid… Helt uventet kjærstetid midt i den hektiske hverdagen!

Og selv om dette året har handlet mye om tid, så har det også handlet om forsakelse. Om prioriteringer. Og om veldig mye sykdom!

Foto Fredrik Myhre
Foto Fredrik Myhre

Desember

En av mine favorittmåneder. En måned der tid er så sentralt som det kan få bli. Det er tid sammen og tid alene. Det er ventetid og vintertid. Men det er også begynnelsen på en høytid. En tid med lange middager, mye mat og fristelser over alt. Det er ingen tvil om at vi må ta vare på oss selv og evne å si neitakk også i denne fråtsemåneden, men Cornelis Elander gikk alt for langt – og jeg sa min hjertens mening!

Og så ville KK også fortelle litt om meningene mine…

Førjulskosen forsvant i snørr og feber, men ikke mer enn at jeg klarte å hylle noen av de sterkeste kvinnene jeg vet om. Noen av de som ikke kommer så lett til mammalivet

wp-image-1640548253jpg.jpg

Og nå er vi altså her. Helt på slutten av året. Et år som har gitt meg så mye tid med familien min som jeg aldri trodde jeg skulle få. Dager og uker med gode opplevelser. Tid vi aldri får igjen. Tid som er investert i de fineste jeg vet.

Jeg håper jeg kan fortsette å bruke så mye tid på det jeg vil. På det som gir meg det lille ekstra i hverdagen.

For det er dette som er livet, og det er denne tiden vi har.

Takk for 2016.

Jeg håper du blir med meg inn i nok et perfekt uperfekt år. Inn i 2017…

Følg meg i romjula på Facebook og Instagram – og på Snapchat

Tøysebilde alle

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *