Min kropp – mitt valg!

Norge er kanskje verdens beste land å føde i. Det landet der flest overlever, færrest får livsendrende skader. Vi får føde på et sykehus (om enn litt langt unna), vi kan stille krav til tilstedeværelse (med mindre du føder i en stor by i sommermånedene) og vi har krav på omsorg i den første barseltida (muligens på samme rom som tre andre barselkvinner, og ikke lenger enn til amminga så vidt har kommet i gang).

Men vi har det bra. Det sier hvert fall alle tallene.

Likevel finnes avvikene. Og de er mange. Kvinnehelse nedprioriteres og fødselsomsorg effektiviseres til det aller ytterste. Det spares på midler til smertelindring under påskudd av å verne om de ansatte og Jordmorforeningen varsler om stadig personalmangel og kvinner som føder alene. På sykehuset.

Sånt kommer det motreaksjoner på. Og en av de er et sakte, men sikkert, voksende antall hjemmefødsler. En fødsel i ditt eget miljø, i din egen sfære. På dine premisser med støttende jordmødre ved din side. Jordmødre du har kjent gjennom hele svangerskapet. Jordmødre som vet akkurat hva du ønsker, som sammen med den fødende, monitorerer hele fødselsforløpet og nøye følger med på alle små og store tegn.

Å føde hjemme handler ikke om å være reaksjonær eller utradisjonell. Det handler ikke om å skulle bevise noe eller om å skulle skille seg ut. Å føde hjemme handler om å ta kontroll over egen fødsel – så godt det lar seg gjøre.

I forrige uke, som ved et trylleslag, gjorde Helsedirektoratet det enda litt vanskeligere for de vordende foreldrene å ta denne kontrollen. Med to ukers varsel kuttes all støtte til assisterende jordmor ved hjemmefødsel. Og dette til tross for at man anbefaler at det skal være to til stede under fødselens siste fase. Det er presisert at dette ikke trenger å være en jordmor, men vi kan vel alle være enige om at det vil være til det beste. Og uansett trenger også dette menneske lønn.

Det gjennomføres årlig om lag 100 hjemmefødsler i Norge. Hver enkelt av disse sparer samfunnet for masse penger. Dette er 100 kvinner og barn som ikke trenger en sykehusseng eller anestesilege. Det er 100 kvinner som ikke krever lystgass eller et barselopphold. 100 kvinner som med hele seg tar regi over egen fødsel. Hvorfor skal ikke disse få det samme kostnadsfrie tilbudet som jeg fikk?

Hvorfor er det egenandel på å føde i egen stue?

Det kan virke som at HelseNorge har store problemer med de av oss som går utenfor normen. Vi som velger noe annet enn det de selv mener er best. I stedet for å ta inn over seg at de stadig vekk svekker det offentlige fødetilbudet, forsøker de nå også å innskrenke det private tilbudet og gjøre det enda vanskeligere for den fødende å velge det som føles rett for seg.

I stedet for å kutte i støtten til det alternative tilbudet, burde de kanskje heller se på årsakene til hvorfor flere velger å ta fødselen sin med seg hjem.

I Norge har vi fritt sykehusvalg. For mange fødende kvinner er ikke dette et eksisterende valg. Det finnes ikke alternativer. Det er ingen annen mulighet enn det ene sykehuset. Langt hjemmefra, kanskje flere timer i bil eller på åpent vann i ferge. Noen fødestuer stenger (!) i helger og ferier. Andre har knapt ansatte på jobb.

Norge er kanskje verdens tryggeste land å føde i. La nå ikke det bli en hvilepute. Statistikk er ikke alt. Veien til resultatene må også analyseres! Flere og flere norske kvinner opplever et svekket fødetilbud og kjenner på en sterk utrygghet både før og under fødsel. Det er ikke godt nok!

Det er min kropp – min fødsel og mitt valg!

Støtt kvinners rett til ta valg rundt egen fødsel; møt opp på demonstrasjonen foran Stortinget i morgen, tirsdag 23. august kl 15.00 eller del dette innlegget slik at enda fler får med seg hva Regjeringen gjør for å svekke norsk kvinnehelse!

Følg meg videre på Facebook og Instagram – og på Snapchat heter jeg jannorama.no

Folk for fødsel

5 kommentarer

 1. Hei!

  Dette har gått meg hus forbi. For en utrolig dårlig prioritering!

  Selv har jeg valgt og gjennomført planlagt hjemmefødsel. For meg var det et riktig og viktig, men også et vanskelig valg. Vanskelig nettopp fordi jeg, som er en helt vanlig og svært lite alternativ dame, opplevde at det var uvanlig og litt uglesett. Utrygghet etter tidligere erfaring var imidlertid en av hovedgrunnene til at jeg tok valget. Jeg trodde trenden (hvis man ser til andre europeiske land) var at det legges mer til rette for hjemmefødsel, og da hjelper det ikke at det offentlige bidrar til å vanskeliggjøre det.

  Takk for at du belyser et viktig tema på en god måte! Dessverre kan jeg ikke stille opp på demonstrasjon, men jeg håper mange dukker opp! Og så håper jeg at dette ikke er starten på flere kutt i den allerede marginale støtten til hjemmefødsler.

  1. Tror mange opplever og tenker litt som deg; at man må ha røkelse i hver krok for å føde hjemme! Men strengt tatt holder det jo at man bare ikke vil være på et sykehus… Altså – man er jo ikke syk!

   Personlig opplevde jeg at jeg møtte ekstremt lite velvilje på sykehuset da jeg ville ta med meg minstefrøkna hjem etter 12 timer. Virker nesten som om alt som ikke er heeeeeelt etter deres norm skal slås ned på og stoppes..!

 2. Merethe Vasdps

  Veldig bra skrevet !! Har født hjemme 3 av 4 fødsler. Første fødsel, på sykehus var et mareritt… Overtid, lovnader og en Laaang fødsel er enkle stikkord. Fødsel nr 2 endte hjemme etter krangling med sykehuset en iskald mars dag. Hvor sykehuset mente jeg hadde god tid før jeg kom til å føde, og de trodde ikke på meg.. Da nr 3 skulle bli født , var det såå trygt å få oppfølging av jordmor, og få samme jordmor med meg til å føde hjemme i trygge omgivelser. Det samme også med 4.e mann ❤️ Ja, dette kostet oss litt, men så verdt det! Tenker stadig på hva vi har spart staten for penger , ved å føde hjemme! Helt horribelt at ikke helsedirektoratet støtter en person nr 2 . Dette tror jeg hadde gjort at flere ville født hjemme og at staten hadde spart penger.
  Flott at du er med å sette fokus på dette!
  Litt kort varsel, skulle så gjerne vært med å demonstrert !

 3. Kristine(24)

  Jeg har ikke født barn enda, men gleder meg veldig til kontakt med det. Jeg føler meg veldig usikker på helsevesenet generelt. Jeg føler meg redd for å føde barnet mitt i hendene på folk som følger prosedyrer og regler foran mennesker. Jeg håper virkelig jeg finner gode folk som ser meg og mitt barn enn bare tall og statistikker =( Håper demonstrasjonen gjorde forskjell til det bedre.

  1. Jeg tror alle norske jordmødre gjør det de mener er det beste og riktige for den fødende og barnet. Dessverre vil alikevel noen oppleve å ikke bli sett. Ikke få den oppmerksomheten de fortjener og lovfestet skal ha. Dette tror jeg i aller høyeste grad handler om ressursmangel og feil prioriteringer lenger opp i systemet!

   Selv har jeg hatt to sykehusfødsler med helt fantastiske jordmødre inne hos meg absolutt hele tiden! Og jeg føder leeeeenge…

   Lykke til når det blir din tur. Jeg håper du får muligheten til å ta et reelt valg som er riktig for deg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *