Kjære lille kvinne

Jeg skulle ønske jeg kunne love deg at du aldri skal bli kalt hore. At du aldri skal bli beskyldt for å være kvotert inn noe sted. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle deg at du vil bli verdsatt for det du kan og det du sier, at ordene dine vil veie like tungt som en mann sine og du har nøyaktig samme muligheter til å lykkes som broren din. Men kjære lille kvinne, jeg beklager. Ikke en gang i Norge lever vi i den fantasiverdenen.

For jeg tror dessverre ikke at vi rekker å komme alle gamle, ingrodde holdninger til livs før det blir din tur til å møte den faktiske virkeligheten der ute. Jeg tror ikke vi kommer dit at kvinnehelse prioriteres, at arbeidsforholdene i kvinnedominerte yrker bedres eller at den alltid tilstedeværende diskrimineringen av kvinner i fødeklar alder forsvinner. Jeg håper jeg tar feil.

Jeg håper at jeg en dag kan si at kvinner med infertilitet kan oppleve å få samme hjelp som menn med samme problem. Jeg håper voksne kvinner kan få slippe å bli kalt «jenta mi» i arbeidslivet eller fitte på byen. Jeg håper vold i hjemmet og voldtekt på fest kan straffes like hardt som økonomisk kriminalitet. Jeg håper pappaer lærer sønnene sine at mammaer også kan grille og tenne bål. Og at kvinner viser at de kan kjøre både bil og båt selv om mannen er med, at de kan borre et hull i veggen og bruke sirkelsaga. Jeg håper at jeg selv snart slutter å si «nei, det der med forsikring er det mannen min som tar seg av…»

Jeg vil lære deg alt du trenger for å sikre deg økonomisk uansett hva livet ditt bringer. Jeg vil fortelle deg at det er lov å stå med tårer i øynene og skjelvende knær, så lenge du står opp for det du tror på. Jeg vil lære deg å takle nettroll og folk som ikke vil deg vel. Jeg vil lære deg at du bestemmer over deg selv og egen kropp. At din arbeidskraft er like mye verdt som en annens. At dine ord også teller og at det på ingen måte ligger noe automatikk i at jenter fører referat i møter.

Kjære lille kvinne. Å bli mamma til deg er det skumleste jeg har opplevd. Å være kvinne kan være så beinhardt og så vakkert. Jeg håper du får mest av det siste, men jeg frykter det blir mye av det første også…

Gratulerer med kvinnedagen! 

Følg meg på Facebook og Instagram – og på Snapchat heter jeg jannorama.no

Lillesøster i kjole med historisk kvinnesus; strikket av hennes tippoldemor, brukt av hennes mormor og mamma før henne...
Lillesøster i kjole med historisk kvinnesus; strikket av hennes tippoldemor, brukt av hennes mormor og mamma før henne…

2 kommentarer

  1. Så flott, tøft og personlig innlegg på kvinnedagen! Som tvillingmamma til to gutter på ett år, tenker jeg ofte på at en viktig oppgave å lære dem å vise respekt for andre, jenter som gutter! Gratulerer med dagen til dere to! <3<3

    1. Tusen takk – og gratulerer med kvinnedagen!!!

      Er så enig; å lære gutta våre gode holdninger er det viktigste vi gjør! Og jentene også selvsagt…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *